چشمه قُلقُل

اطلاعات جاذبه گردشگری

شهرستان دامغان،جاده تویه

موقعیت: شهرستان دامغان – شمال روستای دهخدا
فاصله از مرکز شهرستان: ۵۹ کیلومتر
نوع دسترسی: ۵۹ کیلومتر آسفالت – ۲۰۰ متر شوسه – ۵۰ متر راهپیمایی
بهترین زمان بازدید: بهار تا نیمه‎‌ی اوّل پاییز
پوشش تلفن همراه: در برخی نقاط وجود ندارد
گونه‌های گیاهی: انواع گرامینه، انواع گون، پونه، علف جارو، کنگر، قاصدک، گزنه، درختان بید، تبریزی، سپیدار، گردو و باغات سیب و زردآلو
گونه‌های جانوری: گرگ، شغال، خرس، پلنگ، مار، گراز (خوک وحشی) و خفاش معمولی؛
برای رفتن به این سرچشمه و بازدید فرح‌بخش آن ابتدا روستاهای زیبا و کوهستانی دروار، تویه، دهخدا را طی نموده و بعد از دفتر مخابرات، یک کیلومتر به طرف شمال غرب پیموده به محلّ چشمه می‌رسید (که جز چند ده متری همه ماشین رو است) آب این چشمه نیز بسیار سرد و خوشگوار است.

توضیح:
«این چشمهی دیدنی و خاطره‌انگیز در منتهی‌الیه روستای دشتبو در حدود ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهرستان دامغان واقع گردیده است. برای رفتن به این چشمه باصفا ابتدا روستاهای صح، دروار و تویه را طی نموده و پس از ۷ کیلومتر طی مسیر از روستای تویه به امام‌زاده میرمطهر در روستای دشتبو می‌رسید. سپس یک کیلومتر جاده خروجی روستا را به طرف شمال طی می‌نمایید تا به محلّ چشمه می‌رسید. در واقع چشمه‌ قلقل در میان یک تنگه کوچک اما سرسبز و زیبا واقع شده است. وجه تسمیه چشمه به قلقل پس از مشاهده آن نیاز به بیان نیست، چون چشمه از انتهای شکاف ۶ متری یک کوه سنگی قلقلکنان می‌جوشد و خارج می‌شود و به همین مناسبت اهالی منطقه از گذشته‌های دور به آن چشمه قلقل یا قلقله می‌گویند. سرچشمه اصلی چشمه شاید کوه‌های بشم، سیاهکوه، کوه صبور و مهتاب در شمال چشمه باشد. این چشمه با آبدهی ۴۵ لیتر در ثانیه بالاترین حجم آبدهی را در مجموعه چشمه‌های تویه دروار تشکیل می‌دهد و همراه با چند چشمه دیگر در مسیر حرکت خود و یا به موازات خود (چشمه دهخدا جو، مارچشمه و انگورستانی) زمینه مشروب نمودن باغستان‌های گردو، آلبالو، گلابی، سیب و… منطقه به طول ۱۸ کیلومتر را فراهم می‌آورد.
آب این چشمه سرد و خوشگوار می‌باشد و از گذشته‌های دور برای آشامیدن، آبیاری باغستان‌ها و آب تنی در تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این چشمهی تماشایی موضعی خوش و خرم است و چون در بالاترین نقطه منطقه واقع شده است، از چشم‌اندازهای طبیعی بسیار زیبایی از کوهستان منطقه برخوردار است. در مسیر عبور چشمه از منبع آن تا ۱۰۰ متر پایین‌تر درختان کهنسال بید و زرشک و نسترن وحشی و… قرار گرفته که موید قدمت چشمه در این منطقه است که می‌توان از خنکای سایه این درختان در بهار و تابستان استفاده نمود.
همان‌گونه که گفته شد، این چشمهی روحبخش همراه با درختان کهنسال، سبزه‌زارها، گلزارهای عطرآفرین به همراه هوای معتدل و مطبوع تنگه و نوای دل‌نشین شرشر آب که از بالا به پایین فرو می‌ریزد، آهنگ شورانگیز پرندگان و… در بهار، تابستان و اوایل پاییز می‌تواند تفرجگاهی برای عموم مردم و گردشگرانی باشد که از راه‌های دور و نزدیک به این مکان می‌آیند چنانچه پیر، جوان و کودک می‌توانند ساعات و یا روزهایی را در آنجا سپری کرده و خستگی را از تن خود بیرون نمایند. کودکان سرگرم بازی‌های کودکانه شوند و نوجوانان، جوانان و بزرگ‌ترها در اطراف چشمه به کوه‌پیمایی و یا راهپیمایی بپردازند.»