خانه ابراهیمی
این خانه در ابتدای محله امام و روبهروی کتابخانه عمومی شماره ۱ ادارهی، ارشاد شهر دامغان قرارگرفته است ورودی آن به صورت سه طاق هلالی است که وسطی بزرگتر از دو طاق طرفین میباشد و فاقد در است. پس از آن هشتی قرار دارد که در دو ضلع انتهای هشتی دو در وجود دارد. این خانه به شکل اندرونی و بیرونی ساخته شده است که یکی از درها به اندرونی و دیگری به بیرونی راه مییابد. ابتدا قسمت بیرونی آن که شامل یک بادگیر قدیمی میباشد، بعد از در داخل هشتی وارد راهرو میشود و به وسیله دوپله در داخل حیاط راه مییابد، درسمت راست راهرو دو اطاق که یکی کوچک و دیگری بزرگ است و دارای پله میباشد قرار دارد. در زیر اطاق بزرگ آبانبار قرار دارد. در سمت چپ راهرو داخل حیاط اطاقی قرار دارد که جهت آشپزی استفاده میشود.
قسمت بیرونی آن که به وسیله دری از داخل هشتی به حیاط راه پیدا میکند. در کنار در ورودی آبانباری بوده که فعلاً مسدود است. در قسمت شمال حیاط اطاقهایی قرار دارد که اطاق وسطی دارای سقف گنبدی است. این اطاق به وسیله دو راهروی جنبین آن راه پیدا میکند، یعنی از طرف حیاط به وسیله پله به راهرو و در قسمت راهرو دو در وجود دارد، در سمت راست به اطاق کناری و در سمت چپ به اطاق وسطی راه دارد و راهروی دومی نیز به وسیله پله از حیاط وارد راهرو میشود و یک در، در طرف راست که به اطاق وسطی راه دارد و در سمت چپ به اطاق کناری. این دو اطاق از لحاظ ارتفاع کمتر از اطاق وسطی است، یعنی از حیاط برای ورود به اطاقهای اطراف اطاق وسطی توسط پله راه دارد. این دو اطاق دارای سقف مسطح و دو اطاق دیگر بر روی این اطاقها ساخته شده و این دو اطاق را به صورت دو طبقه در آورده است. راه ورود به اطاقهای طبقه بالا توسط راهپله انتهای راهروها امکانپذیر است. در زیر اطاق وسطی نیز زیرزمین قرار دارد. اطاق وسطی دارای طاقچههایی گچبریشده است که کلاً قسمتی از آنها با گل پوشیده شده است.
عمارت ابراهیمی که مربوط به دوره قاجار است در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۷۵۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بنا که مثل اکثر خانههای مناطق گرم و خشک دارای حیاط مرکزی میباشد و در سه طبقه ساخته شده که عبارتاند از: زیرزمین، همکف، طبقه اول. این خانه فقط قسمت اندرونی فضای خانهی اصلی میباشد که در قدیم بهصورت حیاط بیرونی و اندرونی بوده است. در طبقه همکف دارای دو اتاق سه دری، یک پنجدری و آشپزخانه، انبار و سرویس است. در طبقه اول دارای دو اتاق در دو گوشهی بالایی پنجدری که اصطلاحاً بروار نامیده میشود و یک اتاق در زیرزمین میباشد.
این اثر دارای یک ورودی بسیار زیبا است که آجرکاری و تزیینات آن متمایز میباشد و هشتی آن دارای کاربندی بسیار زیباست. در هشتی فضا به دو قسمت تقسیم میشود و یکی به حیاط بیرونی و دیگری به حیاط اندرونی میرود. حیاط اندرونی که فضای مورد بحث ماست دارای تزیینات آجرکاری و گچبری میباشد. این اثر یک بنای درونگرا میباشد. نحوه گچبریهای نمای آن بسیار زیباست. در فضای پنجدری نحوه پوشش بهصورت طاق و تویزه میباشد، ولی در سهدریها بهصورت قوسهای شاخبزی است و وسط آن تخت میباشد.