خانه ابراهیمی

اطلاعات جاذبه گردشگری

دامغان، میدان امام خمینی

این خانه در ابتدای محله امام و روبه‌روی کتابخانه عمومی شماره ۱ اداره‌ی، ارشاد شهر دامغان قرارگرفته است ورودی آن به صورت سه طاق هلالی است که وسطی بزرگ­تر از دو طاق طرفین می‌باشد و فاقد در است. پس از آن هشتی قرار دارد که در دو ضلع انتهای هشتی دو در وجود دارد. این خانه به شکل اندرونی و بیرونی ساخته شده است که یکی از درها به اندرونی و دیگری به بیرونی راه می‌یابد. ابتدا قسمت بیرونی آن که شامل یک بادگیر قدیمی می­باشد، بعد از در داخل هشتی وارد راهرو می­شود و به وسیله دوپله در داخل حیاط راه می­یابد، درسمت راست راهرو دو اطاق که یکی کوچک و دیگری بزرگ است و دارای پله می­باشد قرار دارد. در زیر اطاق بزرگ آب­انبار قرار دارد. در سمت چپ راهرو داخل حیاط اطاقی قرار دارد که جهت آشپزی استفاده می­شود.

 

قسمت بیرونی آن که به وسیله دری از داخل هشتی به حیاط راه پیدا می­کند. در کنار در ورودی آب­انباری بوده که فعلاً مسدود است. در قسمت شمال حیاط اطاق­هایی قرار دارد که اطاق وسطی دارای سقف گنبدی است. این اطاق به وسیله دو راهروی جنبین آن راه پیدا می­کند، یعنی از طرف حیاط به وسیله پله به راهرو و در قسمت راهرو دو در وجود دارد، در سمت راست به اطاق کناری و در سمت چپ به اطاق وسطی راه دارد و راهروی دومی نیز به وسیله پله از حیاط وارد راهرو می­شود و یک در، در طرف راست که به اطاق وسطی راه دارد و در سمت چپ به اطاق کناری. این دو اطاق از لحاظ ارتفاع کمتر از اطاق وسطی است، یعنی از حیاط برای ورود به اطاق­های اطراف اطاق وسطی توسط پله راه دارد. این دو اطاق دارای سقف مسطح و دو اطاق دیگر بر روی این اطاق­ها ساخته شده و این دو اطاق را به صورت دو طبقه در آورده است. راه ورود به اطاق­های طبقه بالا توسط راه­پله انتهای راهروها امکان­پذیر است. در زیر اطاق وسطی نیز زیرزمین قرار دارد. اطاق وسطی دارای طاقچه­هایی گچبری­شده است که کلاً قسمتی از آنها با گل پوشیده شده است.

عمارت ابراهیمی که مربوط به دوره قاجار است در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۷۵۸۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ‌ثبت ‌رسیده است.

این بنا که مثل اکثر خانه‌های مناطق گرم و خشک دارای حیاط مرکزی می­باشد و در سه طبقه ساخته‌ شده که عبارت‌اند از: زیرزمین، همکف، طبقه اول. ‌این خانه فقط قسمت اندرونی فضای خانه­ی اصلی می‌باشد که در قدیم به‌صورت حیاط بیرونی و اندرونی بوده است. در طبقه همکف دارای دو اتاق سه دری، یک پنج‌دری و آشپزخانه، انبار و سرویس است. در طبقه اول دارای دو اتاق در دو گوشه­ی بالایی پنج‌دری که اصطلاحاً بروار نامیده می‌شود و یک اتاق در زیرزمین می­باشد.

این اثر دارای یک ورودی بسیار زیبا است که آجرکاری و تزیینات آن متمایز می­باشد و هشتی آن دارای کاربندی بسیار زیباست. در هشتی فضا به دو قسمت تقسیم می‌شود و یکی به حیاط بیرونی و دیگری به حیاط اندرونی می‌رود. حیاط اندرونی که فضای مورد بحث ماست دارای تزیینات آجرکاری و گچ‌بری می‌باشد. این اثر یک بنای درون‌گرا می‌باشد. نحوه گچ‌بری‌های نمای آن بسیار زیباست. در فضای پنج­دری نحوه پوشش به‌صورت طاق و تویزه می‌باشد، ولی در سه­دری­ها به‌صورت قوس‌های شاخ­بزی است و وسط آن تخت می‌باشد.