باغ ایرانی کیانپور

اطلاعات جاذبه گردشگری

دامغان،پارک جنگلی دانشجو،بلوار دانشجو بین میدان کتاب و میدان دانشجو

باغ ایرانی کهنترین باغ بازمانده در جهان است، ازاینرو در سال 1390 خورشیدی برابر با 2011 میلادی سازمان جهانی یونسکو 12 باغ را در جهان به نام باغ ایرانی ثبت نمود که 9 باغ از این 12 باغ‏ در ایران است و در این میان باغ پاسارگاد با پیشینۀ 2500 ساله در بالای فهرست خودنمایی میکند.
سازمان جهانی یونسکو‏ ویژگیهای باغ ایرانی را کم و بیش بدینگونه برمیشمارد:
 
  • پیوستگیهای ساختاری و پیونددهنده میان انسان و طبیعت
  • نشان دادن نظام هستی با بهرهگیری از دانش هندسه
  • بخشبندی هندسی در ساختار باغ، ساختمانها و راههای درونی
  • آزادی گزینش گونههای گیاهی
  • روشهای پیچیدۀ آبیاری
  • گزینش زمین بر پایۀ ساختار و شیب آن
  • بهکارگیری نمادهای فرهنگی و هنری همراه با ارزشهای کیهانی

باغهای ایرانی در روند زمان در چهارچوب خانه باغها با کاربرد‏های‏گوناگون ساخته شده است. ساخت یا بازسازی بسیاری از این باغها در دوران قاجار و چند باغ نیز در دوران پهلوی بوده است.

بر پایۀ آنچه تا کنون گفته شد، «مؤسسۀ مطالعات جهانباغ ایرانیان» که از سوی گروهی از دوستداران و کارشناسان باغ ایرانی در سال ۱۳۸۹ پایهگذاری شده است، تلاش نمود تا دوباره فرهنگ ساخت باغ ایرانی را گسترش دهد؛ در این راستا پست ایران نیز برای نخستینبار در سال ۱۳۹۶ تمبر باغ ایرانی را چاپ و در سراسر جهان پخش کرد. سرانجام آشنایی با آقای علیاکبر کیانپور (نیکوکار و طبیعتدوست)، راه دستیابی به این خواستهی مؤسسه را هموار ساخت. ایشان که زادۀ روستای ورکیان است، افزون بر آنچه تا کنون در راستای گسترش طبیعت و فرهنگ ایران، بهویژه در دامغان مانند: ساخت دو مدرسۀ به نام «مادر» و «پدر» و کاشت چند هزار درخت در شهر و کنارهراه دامغان به ورکیان، پرداخت هزینۀ ساخت باغ ایرانی را نیز با مهربانی در دامغان پذیرفت.
در نیمۀ سال ۱۳۹۷ در سفری به دامغان و در دیدارشان با شهردار وقت جناب آقای مسلم نصرتی پیشنهاد ساخت این باغ در دامغان داده شد و ایشان نیز با رویی گشاده و گرمیِ کممانندی آن را پذیرفتند.
پس از بررسیهای میدانی، بخش شمالی باغ دانشجو با گسترهای حدود ۱۸۵ هزار مترمربع برای اجرای این کار برگزیده شد.
کار طراحی باغ به دو معمار‏ بزرگوار خانم خوبچهر کشاورزی و آقای یزدان هوشور و مدیریت طرح به آقای حمید مصلحی واگذار شد.
طرح نخستین در دهم بهمن ماه ۱۳۹۷ در نشست چندی از اعضا انجمن شهر و شهردار دامغان، آقای کیانپور و طراحان پذیرفته شد و طرح نهایی هم در نشست انجمن شهر دامغان با فرماندار، شهردار، آقای کیانپور و طراحان در روز ۲۹ خرداد سال ۱۳۹۸ پذیرفته شد.
در ۲۴ تیرماه کارگاه ساخت راهاندازی و در ۵ مرداد ‏همان سال خاکبرداری آغاز شد. سرانجام پس از گذشت ۴۹۲ روز کاری همراه با دشواریهای سال ۱۳۹۹، در روز ۱۲ خرداد سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری رسید.
اکنون دامغان کهن دارای یک باغ ایرانی یادگار ایران باستان با ساختمانی باشکوه، آبراهی زیبا، میدانی دلنشین با یادمان سرایندۀ پرآوازه منوچهری دامغانی و جایی برای آرامش و آسایش و گسترش فرهنگی و هنری مردمان این شهر و مهمانان است.