اصحابی، محمدقاسم (عالم دینی)
تولد: 1325 ه. ش، دامغان
عالم دینی (دارای دکترای معادل)
محمّدقاسم اصحابی فرزند ملا محمدحسن، سال ۱۳۲۵ش در دیباج دامغان متولد شد. دوره ابتدایی را در دیباج گذراند. سپس در سال ۱۳۴۳ وارد حوزه علمیّه دامغان شد و دروس مقدمات را به مدت دو سال از محضر استادان فاضل، حاج سید محمود ترابی، مرحوم حاج شیخ محمد نصیری، مرحوم حاج شیخ محمدرضا خدایی و مرحوم حاج سید مسیح شاهچراغی فرا گرفت.
پس از آن راهی دیار امام رئوف حضرت علیبن موسیالرضا(ع) شد و در مدرسه دو درب به مدت دو سال ادامه مقدمات را نزد حضرات آیات: ادیب نیشابوری و طبسی تلمذ کرد.
بعد از آن به حوزه علمیّه قم هجرت نمود و در مدرسه مبارکه حجتیه رحل اقامت گزید و دروس سطح را از محضر استادان محترم: دوزدوزانی، موسوی تبریزی، ستوده، انصاری شیرازی، پسندیده، اعتمادی، سلطانی، مشکینی، فاضللنکرانی و نوریهمدانی بهره برد. وی به مدت سه سال نیز در درس خارج فقه آیت الله العظمی وحید خراسانی شرکت کرد. در قم همزمان با تحصیل علوم حوزوی دوره راهنمایی و دبیرستان را در رشته اقتصاد به پایان رساند.
قبل از پیروزی انقلاب به مدت ۱۳ سال در کاشان با حمایت مرحوم آیت الله یثربی به تبلیغ معارف اسلامی پرداخت. در دوران مبارزه با رژیم طاغوت نوارها و اطلاعیههای حضرت امام را به مردم انقلابی میرساند. با سخنرانیهای روشنگرانه، مردم را با جنایات دستگاه ظالم پهلوی آشنا مینمود و به همین خاطر تحت تعقیب قرار گرفت و مدتی مخفی بود. در ایام محرم پس از سخنرانی انقلابی در شهر دیباج به پاسگاه ژاندارمری احضار شده بود که با حمایت انقلابی مردم این شهر، عوامل رژیم نتوانستند با وی برخورد نمایند. با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸ بنا به درخواست آیتالله نعیمآبادی امام جمعه وقت دامغان از قم برای انجام امور فرهنگی اجتماعی به دامغان آمد و مدتی بعد به عنوان رئیس دادگاه کیفری ۲ دامغان مشغول فعالیت شد.
این روحانی مبارزه در طول دوران هشت سال دفاع مقدس به صورت مکرر در جبهههای نبرد در بین رزمندگان جهادگر در مناطق عملیاتی سوسنگرد، شلمچه، مریوان، شیلر، سلیمانیه عراق حاضر شد و به انجام رسالت تبلیغی خود پرداخت.
پدر ارجمندش نیز از حبیب بن مظاهرهای دفاع مقدس بود که صوت رسای ایشان با نوحه خوانیهای سنتی، هرگز از یاد و خاطره دلیرمردان حماسه و خون فراموش نمیشود. یکی از برادرانش نیز در منطقه عین خوش در عملیات محرم به فیض شهادت نائل آمد.
وی دارای مدارج علمی سطح ۴ قدیم حوزه بوده که با استخدام ایشان در قوه قضائیه، معادل دکترا محسوب گردید و در طی خدمت در این قوه، در سمتهای مختلف به انقلاب و مردم خدمت رسانی نمود. بعد از بازنشستگی در جایگاه وکالت در تهران تا کنون مشغول فعالیت میباشد.
وی در سال ۱۳۵۰ش کتاب «تاریخ انتشار تشیع در ایران» را با بررسی تاریخ ورود تشیع به ایران تألیف و پس از تقریظ مرحوم آیتالله العظمی فاضل لنکرانی به چاپ رساند.
از مسئولیّتها و فعالیّتهای وی:
۱. تاسیس کمیته انقلاب اسلامی در دیباج به حکم آیتالله مهدوی کنی رئیس کمیته انقلاب اسلامی کشور؛
۲. نماینده امام در هلال احمر دامغان؛
۳. نماینده امام در جهادسازندگی دامغان و استان سمنان؛
۴. حاکم شرع دادگاه کیفری ۲ دامغان؛
۵. مسئول دادگاه کیفری یک بوشهر؛
۶. مسئول دادگاه کیفری یک و تجدید نظر سمنان به مدت ۶سال؛
۶. رئیس دادگستری شهریار؛
۷. قاضی تجدید نظر شعبه ۲۷ (شعبه سیاسی) تهران؛
۸. دادیار دادستانی کشور؛
۹. قاضی شعب تشخیص دیوانعالی کشور؛
۱۰. امام جمعه موقّت دامغان، شهریار و دیباج.